TÜBİTAK, Üniversitelerdeki ticarileştirebilir AR-GE ve yenilik projelerini desteklemek üzere 7 başlıkta destek programı açıkladı.

 

Programların rektörlere tanıtım toplantısında konuşan Bilim Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Faruk ÖZLÜ, TÜBİTAK’ı daha esnek, daha aktif ve çözüm odaklı olarak yeniden yapılandırdıklarını ve bilim politikası olarak belirledikleri bu unsurları merkezine yerleştirdiklerini söyledi.

 

Sanayiye yönelik desteklerinin de devam edeceğini belirten ÖZLÜ, 2003-2017 yılları arasında sanayiye verilen desteğin 67 milyar TL’ye ulaştığını açıkladı.

 

Bakan ÖZLÜ, yeni programların üniversite ile bilim arasındaki bağları güçlendirmeye ve uyumu pekiştirmeye odaklandığını söyledi.

 

 

 

TÜBİTAK tarafından açıklanan, bilim kurulundan geçmiş peyderpey çağrıları yapılacak olan 7 program şöyle:

 

  1. Mükemmeliyet Merkezleri Destek Programı: Araştırma üniversitelerinin, yeterlilik alan araştırma altyapılarının kritik teknolojilerinin özel sektöre aktarılması.

 

  1. Sanayi Yenilik Ağları Destek Programı: Yüksek oranda ithal edilen, ithal bağımlılığı bulunan ürünlerin üretilmesine odaklanılacak. Özel sektör liderliğinde ihracatın artırılmasına katkı verilecek ürünlerde programa dahil.

 

  1. Sanayi Doktora Programı Destek Programı: ihtiyaç duyulan insan kaynağının üniversite sanayi işbirliği ile yetiştirilmesi için destek verilecek. Özel sektörde daha fazla araştırmacı istihdam edilmesi hedefleniyor.

 

  1. Uluslararası Ar-Ge ve Yenilik İşbirlikleri Destek Programı: Programla bilim ve teknoloji alanında küresel çapta lider ülkelerle yeni gelişen teknolojilerde, yüksek bütçeli işbirliklerine girilmesi desteklenecek.

 

  1. Girişim Sermayesi Eko Sisteminin Teşvik Edilmesi Destek Programı: Yeniden düzenlenen bu programla teknoloji transfer ofisleri teknoloji geliştirme bölgeleri ve araştırma altyapılarının özel yatırımcılar ve hazine ile birlikte girişim sermayesi fonlarına katılımı sağlanacak.

 

  1. Teknoloji Tabanlı Girişimlerin Desteklenmesine Yönelik Destek Programı: Girişimcilerin teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerinin, katma değer ve nitelikli işgücü yaratma potansiyeli yüksek girişimlere dönüştürülmesi için destek verilecek.

 

  1. Burs Programları Aracılığı İle Disiplinler Arası Yetkinlik Oluşumuna Katkı: Yurtiçi lisans bursu alan bir bursiyerin lisans eğitimi aldığı alanda devam etme şartı aramaksızın diğer temel bilim ve mühendislik alanlarında yüksek lisans ve doktora bursu alabilmesine olanak sağlayacaktır.

 

Detaylı bilgi için https://www.tubitak.gov.tr/tr